Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Centrum multimedialne Oloron Saint Marie / Pascale Guédot + Michel Corajoud

2 miesiące ago

417 words

Zdjęcie autorstwa Gaston Bergeret Sprawdź ten piękny projekt konserwatorski autorstwa Pascale Guédot i Michela Corajouda, który przekształca fabrykę przemysłową w Centrum Multimedialne.
Miejsce w Oloron Saint Marie jest częścią większego projektu odnowy miejskiej, mającego na celu ponowne połączenie opuszczonego terenu z centrum miasta i wprowadzenie nowego ducha do budynku, przy jednoczesnym odzyskaniu naturalnego otoczenia witryny.
Więcej zdjęć i więcej o projekcie po przerwie.
Historycznie w budynku mieściła się fabryka włókiennicza, która eksploatowała energię hydroelektryczną wytwarzaną przez rzeki.
Jednak stopniowo fabryka popadała w ruinę, aż dwa konkursy architektoniczne w 2005 i 2009 r.
Poprosiły uczestników o rozwój przyszłości witryny.
Konkursy wygrane przez Pascale Guédot i Michela Corajouda tchnęły nowe życie w strukturę, udostępniając ją publicznie.
Nowe centrum multimedialne zbudowane jest na oryginalnym kamiennym fundamencie fabryki, z wdziękiem unoszącym się nad oryginalnym tomem.
Ten nowy tom zawiera czytelnie i biura administracyjne, przykryte jasną, przezroczystą drewnianą kratą.
Dominujące przeszklenie formy oferuje spektakularne widoki na rzekę i promenadę, podczas gdy lekka kratownica pozwala przeniknąć światło do wnętrza.
Zdjęcie Gaston Bergeret Wnętrze centrum medialnego szczyci się elegancką i wyrafinowaną atmosferą.
.
Wejście do głównej czytelni jest przedłużeniem portyku, podczas gdy w samym sercu budynku atrium generuje wizualne połączenie pomiędzy obszarem młodzieżowym w piwnicy i pierwotną przestrzenią dla innych użytkowników.
To poczucie połączenia.
efekt uwydatniony przez peryferyjne położenie struktur obciążających.
oferuje natychmiastowe, przestrzenne uchwycenie budynku.
Mieszana faktura.
betonowa infrastruktura i stalowe nowości i ramy do nadbudowy.
przyczynia się do powstania jednolitego tomu, w którym półki i przestrzenie do czytania są swobodnie rozmieszczone.
Zdjęcie Gastona Bergereta Oprócz starannie dobranego tomu zaprojektowano nową publiczną promenadę, która podążała wzdłuż linii rzeki, pozwalając pieszym na zielony tarasowy krajobraz Michela Corajouda.
Fot.
Gaston Bergeret Fot.
Balloidephoto.com Fot.
Balloidephoto.com Projekt jest idealnym połączeniem istniejących i współczesnych krajobrazów i budowli.
Wolumin wykorzystuje naturalne środowisko witryny, pozwalając użytkownikom ponownie docenić piękno witryny.
Informacje o projekcie Lokalizacja: Oloron Saint Marie, program Pyrénées Atlantiques: Międzyzakładowe centrum multimedialne Publiczny zjazd 44-miejscowy parking Powierzchnia: Multimedia: 2 700 m.
łączna powierzchnia użytkowa.
Concourse: 1,255 m.
Parking: 1110 m.
Koszt: Centrum multimedialne:.
5 481 482 wył.
Stawka VAT, parking, deptak:.
2,096,115 wył.
VAT Jak widać na The Contemporist.
[podobne: reduktor ciśnienia, kościół santa maria della salute w wenecji, nutribullet cena ]

Powiązane tematy z artykułem: kościół santa maria della salute w wenecji nutribullet cena reduktor ciśnienia